Hoe “survival of the fittest” vandaag in corona tijden nog altijd relevant is …
Vandaag in corona tijden moet iedereen zich aanpassen, aan een hele reeks maatregelen die worden opgelegd om onze dierbaren te beschermen, aan een andere manier van (afstands)werken, aan een nieuwe manier om met elkaar verbonden te blijven, om onszelf fit en gezond te houden, …
Ook ik probeer in deze tijden een nieuw evenwicht te zoeken.
Een aantal van jullie die me kennen, weten dat ik ook voor corona tijden, op zoek was gegaan naar manieren van thuis sporten. En nu mijn hometrainer niet meer voor de TV staat, heb ik er een gewoonte van gemaakt om tijdens het fietsen TEDtalks op te zetten. Het voedt me en geeft bijkomende inspiratie. Het doet me nadenken en ontspant me tegelijkertijd.
Zaterdag startte er zonder dat ik hem geselecteerd had een TEDtalk van Dr. Shimi Kang en het was een uiteenzetting die me op een aantal vlakken raakte. Het ging over virussen en bacteriën die zich wel aanpassen en zelfs onze meest effectieve antibiotica of vaccins te slim afzijn. Dat is nu wel heel toevallig in een tijd waar COVID19 ons verrast en we niet goed weten hoe dit te bestrijden.
En hoe passen wij ons aan? Ook in mijn omgeving zie ik grote verschillen. Sommigen van ons gedijen heel snel in deze nieuwe realiteit, omarmen de technologie ongeacht hun leeftijd en ook al gaat het wel eens fout, proberen dan opnieuw, om toch de (klein)kinderen online te kunnen zien en vinden nieuwe routines. Anderen zijn op zoek naar de betekenis van dit alles, gaan bij zichtzelf te raden. Nog anderen vinden deze quarantaine moeilijk en op het nieuws horen we dan even goed geruchten over een stijgend aantal depressies en aangiften van partnergeweld.
Aanpassingsvermogen … en hoe werkt dat dan voor mensen? In een wereld waar iedereen in de rat-race zit, waar druk-druk-druk een antwoord is dat velen bewonderen, een wereld waar iedereen blijft gaan, omdat het moet, omdat we meer willen, omdat we succes, geld, status en een betekenisvol leven willen. Een wereld waar niets doen vaak als lui wordt ervaren. Een wereld die ons nu in corona tijden doet nadenken, die sommigen onder ons verplicht om te “verstillen” en anderen onder ons verplicht om te groeien boven wat we zelf voor mogelijk hielden.
Wel, hoe we aanpassen als mensen, volgens Dr. Shimi Kang, raakte me opnieuw. Zij had het over POD. Play – Others – Downtime, en hoe we door in onze ratrace op te gaan POD verloren zijn maar zo erg nodig hebben net om te kunnen aanpassen, want aanpassingsvermogen is “the key to success”. Succes in de breedste zin van het woord, niet enkel geld en status, maar effectief gelukkig zijn, een betekenisvol leven te hebben met welgemeende verbondenheid en …. Je kan zelf zeker wel verder aanvullen wat dat voor jou zou betekenen. Aanpassingsvermogen, survival of the fittest of survival of the ones fit to adapt.
OK, hoe werkt POD dan wel:
Play hebben we nodig omdat dit ons aangeeft hoe we kunnen aanpassen. Door dat innerlijke kind in ons opnieuw los te laten en vrij te kunnen spelen, plezier maken, lachen en uitbundig zijn, triggeren we delen van onze hersenen die abstract en strategisch denken mogelijk maken, die kan omgaan met onzekerheid en ons risico’s laat nemen, die door “trial & error” kunnen leren, die het oplossingsgericht denken aanwakkeren, die ons door ons spel nieuwe dingen laten ontdekken.
Others, wat staat voor de anderen in ons leven, geeft ons richting over hoe we kunnen en willen veranderen. Door effectief met anderen op een diepere en betekenisvolle manier te connecteren, te verbinden, gaan we ook kijken naar de betekenis van wat we doen, de bijdrage die we leveren. Niemand van ons is een eiland, en wat is geluk en succes als we het niet kunnen delen met mensen waar wij van houden en die van ons houden.
Downtime, rust, tijd voor onszelf, hebben we nodig om onszelf effectief aan te passen. Het vergemakkelijkt de “wanneer” van het aanpassingsproces. Door voldoende uit de ratrace te stappen, ons te ontspannen, te dagdromen, dingen te kunnen loslaten door middel van bv. Mindfulness, yoga, of whatever er werkt voor jou (want ja, dit is een heel persoonlijk gegeven) geef je je hersenen meer ruimte voor nieuwe focus, concentratie, versterkt het je geheugen, verbeteren je relaties en verhoog je bij jezelf het gevoel van “life satisfaction”.
Kortom, Play wat zorgt voor hoe we ons aanpassen kan ons bv. leiden tot nieuwe passies en mogelijkheden; Others, door effectief en welgemeend te connecteren met mensen, geeft ons nieuwe mogelijke doelen en laat ons zien waarom we willen veranderen; Downtime geeft een nieuw evenwicht en geeft ruimte om aan te passen.
OK, POD, maar waarom raakte me dat dan. Wel, ik ben loopbaancoach en perfectionisme coach. In allebei de gevallen gaat het ook over een situatie waar mensen inzitten of een vraag waar ze mee worstelen, en waar ze op zoek zijn naar hoe ze zich kunnen aanpassen om zo een volgende stap te zetten.
Bij loopbaancoaching gaat het vaak over een nieuwe manier zoeken om de dingen te bekijken, een nieuwe manier zoeken om je eigen competenties en sterktes in de verf te zetten en dan weer verder te gaan. Stilstaan om nieuwe mogelijkheden te zien, een evaluatie te maken en dan te bekijken welke verdere stappen nodig zijn.
En dan Perfectionisme coaching … Symptomen van het hebben van een perfectionisme patroon zijn: blijven gaan, niet opgeven, niet nee kunnen zeggen, groot verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoelens als je toch eens tijd voor jezelf neemt, alles heel goed willen doen en dus ook de lat zeer hoog leggen, zowel voor jezelf als soms ook voor anderen, … Velen van hen zitten ook in deze situatie net omdat ze het allemaal heel goed willen doen, zowel voor zichtzelf als voor de anderen, omdat ze op dat niveau evengoed succes (in de breedste zin van het woord) en aanvaarding najagen, maar in al deze dwang vastlopen.
POD is wat zij absoluut nodig hebben, en waar we tijdens perfectionisme coaching ook mee aan de slag gaan. We gaan opnieuw op zoek naar dat innerlijke kind, dat kind dat helemaal kon opgaan in het moment, dat plezier had, voluit kon lachen, speelde met vriendjes, zelfvertrouwen had, creatief kon zijn, gefocust was op het spel, verbonden met de natuur, goed is voor zichzelf, dat niet nadacht over wat anderen dan al dan niet van hem/haar dachten, kon leren uit fouten en opnieuw probeerde tot iets lukte, … Voor sommigen is het ver zoeken, maar iedereen heeft deze momenten al mogen meemaken.
Door POD terug in je leven te brengen, en zo het perfectionisme patroon te doorbreken, passen we ons aan en komen we tot een nieuwe balans in ons leven, waar wij zowel succesvol zijn in ons werk, door nieuwe creativiteit en focus maar even goed ook vanuit een herontdekte zelfzorg, tijd kunnen vrijmaken voor onszelf en plezier met familie of vrienden wetende dat dit mag en evengoed ook nodig is om daarna opnieuw aan de slag te kunnen met verruimde hersenen die oplossingen zien, strategieën zien en nieuwe verbindingen kunnen maken.
Heb jij ook meer nood aan POD in je leven? Contacteer ons vrijblijvend voor een persoonlijk kennismakingsgesprek, per telefoon of online, om zo na te gaan hoe we je kunnen helpen. https://www.ijk-coaching.com/contact
En ook wij hebben ons aangepast aan deze corona tijden. Persoonlijk afspreken is op dit moment niet aangewezen, maar weet dat onze technieken zijn aangepast zodat we ook online met je vragen aan de slag kunnen.
Wil je graag het originele filmpje bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=1EHZAQmw2JA
Veel succes! En ik wens jullie veel POD toe!
Sabine Havelaerts